Geçmiş sürümlerine nazaran Photoshop günümüzde artık çok daha karışık bir yapıya sahip. Her yeni sürümü ile birlikte Adobe Photoshop fotoğrafçılar için sunduğu araç ve olanakları geliştirmektedir. Kursumuzun amacı fotoğraf sanatçıları için Photoshop programını daha efektif kullanmalarını sağlamaktır. Photoshop programına her gelen yeni sürüm ve versiyon ile yeni özellikler eklenmekte olup sadece çok nadiren var olan özelliklerde çıkartma işlemi yapılmaktadır. Durum böyle olunca program her geçen gün daha büyük ve karmaşık hale gelebilmektedir.
Fotoğrafçılar için photoshop kursunda en temel konulardan, en ileri seviye konulara olan geniş yelpazede bir içerik sunulmaktadır.
Photoshop Eğitimi
Pek çok fotoğrafçı ve fotoğraf stüdyosu ile birlikte çalıştığımız için fotoğrafçıların istek ve beklentilerini iyi biliyoruz. Derslerimiz uzun bir süreç sonucu oluşmuştur ve fotoğrafçılık sektör tecrübelerini içerdiği için diğer kurslardan farklıdır.
Photoshop derslerimizde anlatılan teknikler Photoshop konusunda uluslar arası kabul gören otoriterlerden tarafından kullanılan, çeşitli eğitim ve seminerlerinde anlatılan gelişmiş tekniklerdir. Gerçek photoshop uzmanlarından derlenen teknikler size en anlaşılır şekilde aktartılıp, örnek fotoğraflar üzerinde çalışılarak konu tüm detaylarıyla anlatılmaktadır.
Photoshop'un tüm avantajlarından faydalanmanız için farklı teknikler kıyaslanarak aktarılmaktadır. Ders konuları sadece fotoğrafçıları ilgili alanları gözetilerek oluşturulmuştur.
Photoshop önceki sürümlerine kıyasla büyük gelişmeler gösterdi. Fotoğrafçılar photohop programının bu yeniliklerini ve gelişmiş özelliklerini kursumuz sayesinde öğrenip profosyonel işlerinde kullanabilirler.
Photohop derslerimizin ana felsefesi araçları işlerinizde etkin bir şekilde kullanmak, çalışma aşamasında orijinal fotoğrafa zarar vermeden, çektiğiniz orijinal görüntüyü muhafaza ederek onu en iyi şekilde işlemek üzerine kurulmuştur.
Program üzerinde fotoğrafları işlemek için pek çok yol ve yaklaşımlar olmasına rağmen biz en pratik ve en iyi sonucu verecek araçlara yoğunlaşmaktayız.
Camera Raw Kullanımı
Fotoğraflar için genel yaklaşımımız Camera Raw ile genel ayarlar ve temel düzenlemeleri yaptıktan sonra photoshop ortamında en ince detayına kadar diğer iyileştirmelerini ve gelişmiş rütuş tekniklerini kullanacağız.
Fotoğraf çekmenin günümüzde giderek popülaritesini arttırması ile birlikte kurs konularına sadece profesyonel fotoğrafçılar değil aynı zamanda hobi olarak fotoğrafla ilgilenen pek çok amatör kullanıcı da ilgi göstermektedir. Kursta anlatılan konular mümkün olduğunca karmaşıklıktan uzak ve kursiyerin ilgi ve bilgi seviyesine uyarlanılarak anlatılmaktadır.
Derslerde anlatılan konu ve teknikler photoshop geliştiricilerinin, photoshop mühendislerinin ve sektördeki uzmanların bilgi, aktarım ve örnekleri ile geliştirilmiştir. Photoshop dünyasındaki tüm yenilikler ve gelişmeler takip edilerek ders konuları arasına sürekli eklenmektedir. Fotoğraf kalitelerini arttırabilmek ve iş akışını hızlandırabilmek için programın tüm avantajlarından maksimum derecede faydalanabilmek adına bu gelişmeler özenle takip edilmektedir.
Photoshop'un çalışma mantığı ve araçların gelişmiş özellikleri anlaşıldıkça işlerinize olan katkısı artacaktır. Konu anlatımları sırasında gereksiz teknik detaylar yerine konunun daha iyi anlaşılabilmesi için gerçek hayata yönelik bol miktarda örnek yapılması ve konu anlaşıldıktan sonra kursiyerin kişisel fotoğrafları üzerinde fikir alışverişi yapılarak konunun tüm detayları ile kavranması hedflenmektedir.
Layer Kullanımı, Katmanlar ile Çalışma
Grafik tasarımcıları kompleks görselleri layer layer inşa etmektedirler. Background üzerinde çalışmaya başlayıp görsel üzerindeki elementleri parça parça ayrı katmanlarda bir araya getirerek çalışmalarını inşa etmektedirler. Günümüzde pek çok fotoğrafçı da buna benzer bir yaklaşım ile fotoğraflarını oluşturmaktadır. Fotoğrafa konu olan obje veya sahneyi görüntülerken her seferinde farklı alanlara ait kareleri farklı pozlama, ışık ve netlik değerleri ile yakalayıp sonra photoshop ortamında bu kareleri layer(katmanlar) ile birleştirerek en iyi sonuca ulaşabilmektedirler.
Dijital imaj oluşturmanın ikinci safhası elde edilen bu görüntülerin farklı katmanlar(layer) kullanarak optimize edilmesi ve işlenmesidir. Örneğin özellikle blur(bulanık) olarak çekilen görüntünün kompozisyona konu olan ana objeden daha az netleştirilmesi(sharpen) gerekir. Objelere göre ton ve renk değerleri farklı layerlar kullanılarak daha esnek işlenebilir, bir kare içerisindeki gölge geçişleri ve dağılımları istenildiği şekilde kontrol edilebilir. Üzerinde çalışılan imaj üzerinde fotoğrafın farklı bölümlerinde farklı renk tonlamaları elde edebilmek mümkündür. Bu işlemler görsel üzerinde istenilen bölgede yoğun olarak kullanılabilirken yine arzu edilen bölgede ise çok hafif bir şekilde layerlar sayesinde uygulanabilir. İşte bu yüzden photoshop'ta layer(katman) kullanımının pek çok fayda ve avantajı bulunmaktadır. Kurslarımız süresince layer ile ilgili tüm çalışma yapıları kapsamlı olarak ele alınmaktadır. Layer paneli kursumuzda görselleri işlemek için pek çok uygulamanın merkezinde yer alacaktır.
Photoshop üzerinde sonuca gitmek için pek çok farklı yöntem ve teknik bulunmaktadır. Bu teknikler farklı görseller ile size anlatılarak kullanılan araçları kıyaslama ve özelliklerini daha iyi kavrama imkanı sunulmaktadır. Böylece kendi fotoğraflarınız üzerinde çalışırken hangi yönetimin sizin için daha efektif olduğunu kolaylıkla saptayabileceksiniz.
Neden Retouch(rötuş)
Rötuş(retocuh) insanların en iyi şekilde görünmesini, ürünlerin mükemmel şekilde sunulmasını, fotoğraf çekim anında gözden kaçabilecek detayların düzenlenmesinde, yapılan çalışmadaki kalitenin en üst seviyeye çıkarılmasında yardımcı olmaktadır. Örneğin mükemmel manzaraya sahip bir bölgede çekim yaptıktan sonra eve dönüp çektiğiniz kareleri heyecanla incelerken mükemmel manzarayı bozacak rahatsız edici objeler gözünüze batabilir. Örneğin çekim anında sizi rahatsız etmeyen elektik direk ve telleri bilgisayar ekranında size son derece rahatsızlık verebilir. Bir portre çalışmasında eğer rötuş gereğinden fazla uygulandıysa rahatsız edici olacaktır. Ama tam olması gereken miktarda uygulanan rötuşlar izleyicileri tarafından büyük beğeni ile karşılanır.
Rötuş için verebileceğimiz ilk ipucu mümkün olan en küçük fırça ile ve her seferinde küçük adımlar ile çalışmaktır. Genellikle fotoğrafçılar işlemlerini kısa sürede bitirmek istedikleri için büyük fırçalar ile işlem yapıp kendini tekrar eden dokulara neden olabilmektedirler buda pejmürde görüntüleri ortaya çıkarmaktadır. Rötuşların profesyonel olabilmesi için mutlaka layer kullanarak düşük opacity(şeffaflık) ve küçük / orta boyutlu fırçalar ile çalışmayı tercih ediniz.
Dijital Fotoğrafçılık
Photoshop kursunun başlıca amacı kendi fotoğraflarınızı ve işlerinizi daha iyi seviyeye getirebilmektir. Dijital fotoğrafçılıkla birlikte fotoğraf makineniz, donanım olarak bilgisayarınız ve yazılım olarak photoshp programı birlikte çaışarak en iyi sonuca ulaşmayı hedefler. Dijital fotoğrafçılıkta yaratıcılık potansiyelinizi en üst seviye tutabilmek için hangi işlemlerin post-prodüksiyon aşamasında yapılabileceğini bilmek ve post-prodüksiyon tekniklerinin sizin bakış açısına nasıl katkı sağalacağını anlamaktır.
Günümüz Dijital fotoğrafçıları her pikseli, her bir rengi, her şekli ve formu kontrol edip ihtiyaçları doğrultusunda işleyebilmektedirler.